8 Mayıs 2012 Salı

KUKLA YAPIMI

Keçeden kukla

Daha önce performans ödevleri hakkında yazı yazmıştım. Bu sene gene bir performans ödevimiz vardı. Bu ödevleri çocukların tek başına yapması mümkün olmadığından devreye tabi ki anneler giriyor ve sonuçta çocuğun performans ödevi oluyor annelerin performans ödevi.
Bu sene tasarruflu olma ile ilgili bir kukla gösterisi hazırlamalarını istediler. Tamam güzel çocuklarımızın bu konuda epey fikirleri vardı da onların hayal gücünü düşününce, onların düşündüklerini yapmak neredeyse imkansız  oluyor. Bizde düşündük neler yapabiliriz diye ve internette tabi ki kukla yapımı ile ilgili siteleri incelemeye başladık.


Çoraptan kukla yapmak en kolayı ve çocuklar kendileri de biraz yardımla yapabiliyorlar hemde çok eğleniyorlar . Eski çorabın ayak ve topuk kısımlarına renkli kartonlar yapıştırıyorsunuz. Bu kuklanın ağız kısmı oluyor. Daha sonra boya kalemleri ile dilini boyuyorsunuz. Tuhafiyelerden bulacağınız gözleri de yapıştırdınız mı saçını ve isterseniz şapkasını hayal gücünüze göre tasarlıyorsunuz.

Ayrıca bulacağınız çubuklar ile kukla yapabilirsiniz. Üzerine ister renkli kağıtlardan ister evde kalan kumaşlardan şirin kıyafetler hazırlayıp kafasını da  içinde kartondan bir yuvarlak keserek ve  bunu çubuğun üst kısmına yapıştırarak kolayca hazırlayabilirsiniz.

Biz biraz daha uğraşlı bir kukla yapımı tercih ettik. Bu kukla için keçe kullanmak gerekiyor. Keçeleri üç farklı çapta bu sizin ne kadar büyüklükte yapacağınıza bağlı kestik. En küçük çapta olanları kolları için kullandık ve her bir kol için yaklaşık 19 tane yuvarlak kestik. Ondan bir boy büyük olanı bacakları için kullandık ondanda her bir bacak için 24 adet kestik, en büyük boy olanını gövdesi yaptık ve ondanda 20 adet kestik. Tabi kullandığımız keçeler kalın keçe idi. Yüzü için ince keçelerden iki adet büyük daire kestik ve onları birbirine diktik. Boyun kısmını büzerek oval bir görünüm sağladık. Daha sonra bunları ince misina ile tam ortalarından birleştirdik.Kıyafetleri ve şapkası için ince keçeleri kullandık. Gene keçelerden el ve yaylarını yaptık süslemelerini de ayarlayınca kuklamız hazır oldu. Aşağıdaki şemayı  size kuklayı hazırlarken yardımcı olması için hazırladım.


Kuklalarımızın bitmiş hallerine gelince bence çok sevimli oldular.  Evde çocukların odalarını süsleyebilirler. Ayrıca çocuklarınızla beraber eğlenerek yapabilirsiniz. 

Keçeden Kukla

Keçeden Kukla 



4 yorum:

  1. Ellerinize sağlık çok güzel olmuşlar :) Vaktim olsa kendim için yapabilmeyi isterdim, çok şirin olmuşar :) Bu arada, sayfanı halen tam olarak inceleyemedim, fırsat buldukça bakmaya çalışıyorum. Sana ve kızına sevgiler..
    Marissa

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler. Ben sana yapar gönderirim istersen. :) İlerde lazım olabilir sanada :))

    YanıtlaSil
  3. Kuklalar çok şirin olmuş. Kızım bunları görse bayılırdı. Eline sağlık...

    Rock_solid

    YanıtlaSil
  4. Eminim kolaylıkla yapabilirisn. :))

    YanıtlaSil